Ikea start met de verkoop van zonnepanelen in het Verenigd Koninkrijk. Nederland is voorlopig niet aan de beurt.

Ikea start in het Verenigd Koninkrijk een proef met de verkoop van pakketten met zonnepanelen, inclusief een installatieservice, zo meldde persbureau Reuters maandag. Nederland is voorlopig niet aan de beurt, wat betreft zonnepanelen, geeft de Zweedse keten aan tegenover NU.nl.

De warenhuisketen werkt samen met de Chinese maker van zonnepanelen Hanergy. Die installeert al langer zonnepanelen voor Ikea-vestigingen, omdat het Zweedse bedrijf zijn eigen energievoorziening wil ‘vergroenen’.

Hoge instapprijs zonnepanelen

De startprijs van de pakketten in de Britse Ikea’s is relatief hoog. Wie zonnepanelen bij de Ikea wil kopen, moet minimaal 5.700 pond neertellen, ofwel 6.800 euro. Volgens een studie van Ikea levert dit in het VK een jaarlijkse besparing op van 770 pond, of 920 euro, waardoor de investering in zeven jaar zou zijn terug te verdienen.

Van belang daarbij is dat Hanergy geen panelen maakt gebaseerd op polysiliconen – die op veel daken in Nederland liggen – maar de zogenoemde ‘dunne film-techniek’ gebruikt. Die laatste techniek is doorgaans goedkoper in de productie, maar vergt een groter oppervlak voor de dakbedekking om voldoende rendement uit de panelen te halen. Ikea spreek van een pakket van 18 panelen. Hoeveel ruimte die innemen was maandag nog niet bekend.

Terugverdientijd bij Ikea

Tegenover persbureau AP geeft Ikea aan dat het pakket van 6.800 euro een capaciteit van 3.360 wattpiek oplevert. Daarmee kun je naar schatting zo'n 2.850 kilowattuur per jaar aan stroom opwekken. Het stroomverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden wordt vaak geschat op 3.500 tot 4.000 Kwh per jaar.

In de Nederlandse verhoudingen kom je met het genoemde Ikea-pakket bij een stroomprijs van 0,22 euro per kilowattuur op een besparing van 627 euro per jaar, wat zou neerkomen op een terugverdientijd van bijna 11 jaar.

Deze berekening gaat er overigens vanuit dat eigenaren van zonnepanelen stroom terugleveren aan het net, waarbij ze besparen op de inkoop bij hun energieleverancier.

Afgelopen week werd bekend dat particulieren met zonnepanelen die stroom tegen vergoeding terugleveren aan het net, in principe ondernemers met een btw-plicht zijn. Dit kan gevolgen hebben voor de vergoedingsregelingen die energiebedrijven hanteren.

Zie ook het artikel: Eigenaar zonnepanneel is btw-ondernemer, verwarring alom.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl